Uitgelicht
Door de samenwerkingen tussen Booosting- aangeslotenen creëren we innovatieve projecten!
Deze fantastische projecten ontdek je hier.
AGC en het WK Voetbal 2014 door AGC Glass Nederland
Beschrijving: Spelersbanken van smartphone glas Superdun glas zoals gebruikt in smartphones en tablets produceert AGC ook voor alle spelersbanken van het WK Voetbal 2014. AGC is merklicentiehouder van Fifa Worldcup Brasil en maakt deze dugouts van 0,1mm dragontail glas. Voor het nieuwe voetbalstadion Arena Corinthians levert AGC de gevel, balustrades en lounges. In dit 'glazen' stadion wordt de openingswedstrijd gespeeld.
Cristal Houses Amsterdam door ABT adviseurs in bouwtechniek
Organisatie: ABT adviseurs in bouwtechniek Locatie: Chanel P.C. Hooftstraat 94-96, 1071 CA Amsterdam Beschrijving: Nieuw! Een zelfdragende gevel met massieve glazen bakstenen MVRDV bedacht een gevel van volledig transparante glazen bakstenen, in vorm identiek aan de bestaande traditionele Amsterdamse gevel, en Booosting aangeslotene ABT dacht mee over de technische realisatie. ABT onderzocht in het Stevin Laboratorium TUD de bouwfysische en constructietechnische aspecten van de glazen gevel. Want hoe verbind je glazen bakstenen tot een metselwerk? En hoe zorg je voor een mooie en veilige gevel? De opbouw van de glazen gevel bestaat uit UV verlijmde, massieve glazen stenen, glazen kozijnen en een paneeldeur van glas. De 8,80m hoge gevel, vergde een zeer grote maatnauwkeurigheid. Daarnaast moest tijdens de bouw van de gevel, ook binnen de toegestane tolerantie worden gewerkt. Melk is gebruikt om de eerste laag stenen waterpas te stellen; dat gaf, in tegenstelling tot water, voldoende reflectie. De hechting van elke steen duurde meer dan een uur in een werkomgeving die MVRDV beschrijft als 'meer dan laboratorium bouwplaats.' In totaal zijn er slechts twee elementen in de bouw niet gemaakt van glas: de drempel is van beton en de glazen deuren hebben een stalen wapening tegen inbraak. Alle glascomponenten zijn (geheel of deels) recyclebaar. Film over de bouw van Cristal Houses > https://www.youtube.com/watch?v=WFleSzODnBM De glazen bouwstenen zijn handgemaakt door glasfabrikant Poesia in Venetië door zes a tien ambachtslieden gedurende één jaar. > ww.spaziopoesia.it/ Op 18 april 2016 is hier de Chanel flagship store geopend; het is voor hen een tijdelijk onderkomen. Na plm. 1,5 jaar verhuizen zij terug naar de oude locatie op de PC 66.
De Resident door Architectenbureau cepezed
Organisatie:Architectenbureau cepezed Locatie:Parnassusplein 5, Den Haag Beschrijving: Kantoorcomplex De Resident is heropend na een grootscheepse modernisering en biedt nu onderdak aan de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn & Sport en Sociale Zaken & Werkgelegenheid. De Resident (1990) bestaat uit de gebouwen Helicon en Castalia (totaaloppervlak 55.000 m2 en resp. 14 en 20 verdiepingen) en is ontworpen door Soeters van Eldonk architecten en Michael Graves (VS) . De rijksoverheid wil meer werk(plek)concepten geënt op ontmoeting, interactie en flexibiliteit. Het consortium van architectenbureau cepezed (atrium en algehele coördinatie), Hofman Dujardin Architects (interieur) en ingenieursbureau Oranjewoud (installaties, constructies en brandveiligheid) maakte het ontwerp voor de gewenste modernisering die vooral geschikt is voor verschillende manieren van werken. Op de onderste lagen hebben functies een algemeen karakter als ontmoetingsplekken, aanlandplekken, vergaderruimten, opleidingscentrum, bibliotheek, grand café en een restaurant. De verdiepingen daarboven zijn van cellenkantoren naar een meer open kantooromgeving met ruime werkvelden getransformeerd. Elke verdieping heeft ook concentratie- en overlegplekken en een eigen huiskamer. De buitenruimte tussen Helicon en Castalia (Parnassusplein) is overkapt en omgevormd tot semi-openbaar entreeatrium (70mL x 20mH) voor beide ministeries. Het is geconstrueerd uit grote stalen portalen met daarop een glazen dak; aan de koppen heeft het transparante gevels, deze zijn voorzien van vijf meter hoge taatsdeuren die tevens fungeren als signingelementen. De samengestelde portaalprofielen zijn uitgezet op een stramien van 3,60m, hebben een diepte van maar liefst een meter en zijn in wit bekleed met stalen zetwerk en doekbespanning. Zij functioneren zo als coulissen die bij een zichtlijn overlangs een geheel eigen sfeer constitueren, maar bij een zichtlijn overhoeks goed zicht bieden op de oorspronkelijke bouw. Het atrium bevat onder meer een publiek café, een groot ‘meubel’ (40m L x 5m B) dat de verkeersstromen naar de twee torens en de beveiligingszonering organiseert. Het heeft een staalconstructie bekleed met composiet en bevat onder meer een glazen portiersloge en lift. Het dek is bekleed met hout en draagt een drietal grote bomen.
1e dragende gevel ter wereld door Octatube
Organisatie: Octatube Locatie: Hogeschool INholland - Rotterdamseweg 141 - 2628 AL Delft Beschrijving: De ontwikkeling van de dunste glazen gevel ter wereld voor Hogeschool INHolland Delft kent drie Innovaties Voorgespannen gevel Deze gevel is rondom vrij is van constructieve elementen. Krachten worden naar beneden afgedragen naar één punt in de vloer. Deze krachten zijn aanzienlijk vanwege de verblijfsruimte die zich bevindt in het bovenste gedeelte van de constructie. Deze ruimte gaf nog eens extra belastingen naast die van de voorgespannen kabels. De kabels zijn hydraulisch voorgespannen. De randvoorwaarden van de constructie maakten het noodzakelijk om de complete reeks kabels in één keer op te spannen tot elk 40 kN. HighTech materialen De trekkabels in de gevel zijn gemaakt van aramide, een veelgebruikt materiaal in de jachtbouw en de maritieme sector. Het Nederlandse ‘Composietenlab’ heeft speciale buizen voorgesteld en getest om door de isolatie-glaspanelen te voeren. De randvoorwaarden van dit project hebben geresulteerd in de keuze voor composieten buizen met een 50% hogere stijfheid dan staal. Detailleren in een kleine ruimte De voorgespannen kabels gaan door de glaslat in de glaspanelen. R&D (ism met TU Delft faculteit Bouwkunde) om dit innovatieve technische ontwerp te realiseren was complex en uigebreid. Na een aantal proeven met verschillende afmetingen voor de glaspanelen, verschillende detailleringen en materialen is Octatube in nauwe samenwerking met architect Rijk Rietveld gekomen tot een optimaal ontwerp.
Duurzaam kartonnen vakwerk, Delft door Octatube
Organisatie: Octatube Locatie: Delft, westblok 1 Website:www.octatube.nl Beschrijving: Duurzaam kartonnen vakwerk Uitbreiding Delftse Hockey & Tennis Club Voor de verankering van de sportvereniging in de maatschappij heeft de Delftse Hockey & Tennis Club Ring Pass een multifunctionele uitbreiding gekregen, waarin sociaal breeddragende voorzieningen zullen worden gehuisvest, zoals bijvoorbeeld kinderopvang. De uitbreiding bestaat uit een ruimtevakwerk opgebouwd uit kartonnen buizen en hergebruikte stalen bollen (Tuballs). Het kartonnen vakwerk wordt gedragen door stalen kolommen. Het is niet de eerste keer dat Octatube kartonnen buizen toepast. Sinds 2003 ontwikkelde Octatube ruimtevakwerken met kartonnen buizen in verschillende ontwerpen van de Japanse architect Shigeru Ban. Continue verbeteren Belangrijk voor de levensduur van het karton is om het indringen van vocht te voorkomen. Net onder de buitenste wikkeling zijn de kokers voorzien van een laagje polyethyleen, terwijl tussen de flensplaat en de koker een rubberen afdichtingring wordt geplaatst. Als extra oppervlaktebescherming zijn bij dit project verschillende alternatieven toegepast. Technisch directeur van Octatube en architect Nils Eekhout: “We willen kijken welke methode het beste resultaat geeft in de tijd. Liefst zouden we komen tot een methode die zo goed is dat het laagje PE in de wikkeling van de kokers achterwege kan blijven. De kokers zijn dan gemakkelijker te recyclen en dat zou een goede stap richting duurzaamheid zijn.’ De verschillende alternatieve oppervlaktebeschermingen in dit project: - In één vak is een plastic krimpkous alleen om het karton heen aangebracht. - In een tweede vak loopt dit plastic door tot over de stalen flensplaat en vormt het dus een extra afdichting van deze verbinding. - In een derde vak van het ruimtevakwerk zijn kokers met vernis aangebracht. - In een vierde vak helemaal onbehandeld zijn aangebracht. De verschillende alternatieven worden door Octatube periodiek gemonitord. Een analyse van de verschillende alternatieven zal een beter inzicht geven in de eigenschappen van de verschillende toepassingen.
Energy Academy Europe door DGMR Bouw B.V.
Organisatie: DGMR Bouw B.V. Locatie: Blauwborgje 6, 9747 Groningen Beschrijving: Energy Academy Europe (EAE) is het duurzaamste onderwijsgebouw van Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en is onlangs gecertificeerd met BREEAM Outstanding (score 89,62 procent). EAE is een topinstituut voor onderzoek en innovatie op het gebied van energie. Het nieuwe gebouw is een icoon op het gebied van duurzaamheid en wordt naar verwachting medio 2016 opgeleverd. Architectuur, installatietechniek, duurzaamheid en een gezond binnenklimaat zijn optimaal geïntegreerd in het ontwerp. Het gebouw is compact, en staat schuin naar het zuiden voor optimale benutting van de pv panelen. De energiebesparende en duurzame maatregelen voor de realisatie van een comfortabel en gezond gebouw zijn o.a.: > energievraag extreem laag houden > zoveel mogelijk gebruikmaken van de natuurlijke energiebronnen zon, aarde, lucht en water > uitgekiende ventilatielucht door de noordgevel > energiedak met veel zonnepanelen, daklicht en een zonneschoorsteen > gebruik van materialen met een lage impact op het milieu > bouwafval wordt gescheiden voor toekomstig hergebruik > laag gebruik van water en energie > opvang regenwater voor planten binnen > gebruik 100% betongranulaat Het gebouw wordt overigens ook aardbevingsbestendig gemaakt. Partners Broekbakema, pvanb architecten, ARUP, Wassenaar Ingenieurs en ICS adviseurs werkten samen aan dit mooie resultaat. Booosting aangeslotene DGMR is in dit traject BREEAM-expert en adviseur bouwfysica en brandveiligheid. Meer info Jean Frantzen, senior adviseur Duurzame leefomgeving DGMR 088 346 7680 06 2121 6280 jfr@dgmr.nl
Een ‘kozijnloos glazen zeil tussen plafond en vloer’ door Octatube
Organisatie:
Octatube
Locatie:Rotterdamseweg 141, Delft
Website:http://www.octatube.nl
Beschrijving:
Een kozijnloze voorgespannen kabelgevel van glas en composieten.
Hogeschool INHolland in Delft heeft een zeer innovatieve glazen atriumgevel die stijfgespannen is tegen windbelasting. Basis hiervan zijn voorgespannen aramide kabels gepositioneerd in de spouw van de glaspanelen en dus verticaal door de panelen heen geregen.
De ideeën werden oorspronkelijk ontwikkeld op het initiatief van het eigen ComposietenLab van de Hogeschool. De Hogeschool startte in 2006 een (‘SIA-Raak’) innovatietraject met als doelstelling om meer composieten toe te passen in glasarchitectuur. Vanwege subsidiestromen waren hierbij diverse regionale kennis instituten (TU Delft) en MKB bedrijven betrokken, waaronder Octatube, dat uiteindelijk de entreegevels heeft gerealiseerd.
Bijzonder aan het gevel idee is het visueel wegontwerpen van een hoofddraagconstructie. De glasgevel is aan beide zijden volledig vlak, doordat de afgespannen aramidekabels door (epoxy koolstof) composiet buizen in de glasspouw van de isolatieruiten gepositioneerd zijn. Daarbij is ook nog de spacer (afstandhouder) tussen de beide ruiten uitgevoerd in composiet.
De dubbelglaspanelen hebben een dikte van 54 millimeter en dat resulteert in de slankste glas-composietgevel ter wereld: 54 mm op een hoogte van 13 m: slankheid van 1:240!
Eén van de drie gevels van de entree is daadwerkelijk op deze manier uitgevoerd. INHolland gebruikt deze gevel in haar onderwijs en onderzoek. Vanwege de risico’s en de juridische garantiestelling op het onderdeel glaspanelen zijn de twee grootste gevels echter met een iets simpeler variant gerealiseerd, waarbij de aramide kabels direct achter de ruiten liggen.
Vanwege de maximale uitslag van de gevels bij wind (waarbij de gevels op de hoeken tegelijktijdig naar binnen worden gedrukt) zijn de buitenhoeken uitgevoerd in lensvormige geïsoleerde rubberhoeken. De maximale uitslag bij windkracht 12 is 330 mm.
Opdrachtgever: Hogeschool INHolland Vastgoed
Architect: Rietveld Architects New York
Research & Development: INHolland Composietenlab
Design & Build gespannen kabelsgevels: Octatube
Glasleverancier: AGC Westland
kabel leverancier: Phillystran Europe
Composiet leverancier: Prince Fibre Tech
Fondation LUMA - Parc des Ateliers door Zoontjens International B.V.
Organisatie: Zoontjens International B.V. Locatie: 11 Rue de la République, 13129 Arles, Frankrijk Beschrijving: Fondation Luma biedt kunstenaars de mogelijkheid te experimenteren met de productie en presentatie van nieuw werk in nauwe samenwerking met andere kunstenaars, wetenschappers en innovators. Hiervoor werd de campus Parc des Ateliers in Arles (Fr) ontwikkeld. Toren van Frank Gehry Het middelpunt van deze campus wordt de 56 meter hoge toren, ontworpen door Frank Gehry. Hierin komen onder andere workshop- en seminarruimtes, onderzoeksfaciliteiten en aterlierstudio's. De toren roept, door zijn bijzondere model, de vorm van de ruige bergketens van de regio op. Dakterrastegels van Zoontjens De toren krijgt acht verschillende dakterrassen op verschillende verdiepingen. Zoontjens voert deze grillig gevormde dakterrassen uit met het DNS®Large systeem. Een op maat gemaakte tegel van speciaal formaat en met een eigen ontworpen deklaag. De eerste tegels worden dit jaar gelegd.
Float House door XX architecten
Organisatie: XX architecten Locatie:Glaskloksingel, Delft Beschrijving: Drijvend wonen tegen wateroverlast Door de toenemende verharding in veel steden is er te weinig waterberging bij overvloedige regens. Het is een van de redenen dat gemeenten drijvende woningen als een mogelijkheid zien om minder verharding toe te passen. De gemeente Delft heeft aan de Glaskloksingel een dergelijke locatie gerealiseerd. Er is een breed water gerealiseerd met een oever waaraan zes drijvende woningen (240 m2) zijn gebouwd. De waterwoning Float House is speciaal voor deze locatie ontworpen op basis van het bouwsysteem van producent Balance d’eau. De projectarchitecten waren Jouke Post van XX architecten en Frido van Nieuwamerongen van Arconiko architecten. Het is een drijvende woning met het karakter van een vrijstaande villa. Het bouwsysteem gaf de nodige vrijheid om de gevels optimaal op de locatie te oriënteren en het dak te kunnen gebruiken als dakterras. Lichte constructie Uitgangspunt voor het bouwsysteem is een waterdichte composieten bak die op een platform in de buurt van de locatie is gerealiseerd. Hierin is een lichte staalconstructie met lichte betonvloeren opgebouwd. De buitengevel bestaat uit een staalversterkte HSB-constructie, aan de buitenkant voorzien van gipsplaten, EPS-isolatie en gewapend stuc. Voor de niet-dragende binnenwanden is gekozen voor Metal Stud. Hierdoor is de woning licht, goed geïsoleerd en heeft een uitstekend drijfvermogen. Het bouwen op de vaste oever heeft als voordeel dat alle onderdelen waterpas en dus altijd haaks kunnen worden gemonteerd. Door na de bouw het platform te water te laten kwam de woning te drijven en kon zij naar de definitieve locatie worden gevaren. Flexibele aansluiting Veel aandacht is besteed om de fietsen binnen de woning te kunnen stallen zodat er geen berging op de steiger gemaakt hoefde te worden. De waterstand kan + of -10 cm wijzigen. Daarom zijn de entrees losgehouden van het gebouw. Ook de nutsaansluiting vereiste een specifieke oplossing. De aansluiting staat op de wal en via flexibele leidingen, onder de entreevlonder door, komen ze de woning in. Daar staat de meterkast en een pompput voor de riolering. Bron https://www.bouwwereld.nl/nieuws/drijvend-wonen-wateroverlast/ Foto’s: Jeroen Musch
Organisatie: Zoontjens International B.V. Locatie:Bois de Boulogne, 8 Avenue du Mahatma Gandhi, 75116 Paris, Frankrijk Beschrijving: Het bijzondere gebouw Museum Fondation Louis Vuitton heeft vijf terrasdaken - gezamenlijke oppervlakte van ruim 1400 m2 - die naast hun esthetische- en begaanbaarheidsfunctie nog een derde prestatie moeten leveren. Zoontjens is hiervoor verantwoordelijk en ontwierp een natuurstenen tegelvloer op basis van haar ophoog- en nivelleringssysteem DNS®-Heavy. Gekozen is voor betonnen tegels op zware DNS®-tegeldragers, met een natuurstenen toplaag die op het beton wordt gelijmd. Dit is een techniek die Zoontjens in huis heeft en beheerst. De tegels hebben forse afmetingen - 900 mm x 500 mm en een dikte van 130 mm tot 170 mm, afhankelijk van het terrasdak en worden op maat geproduceerd. De goudkleurige Rocherons-steen wordt in de steengroeven in de Oost-Franse regio Côte d’Or direct op de juiste maat gezaagd. Vervolgens worden de natuurstenen platen naar Nederland vervoerd om in de fabriek op betonnen daktegels te worden gelijmd en een vochtafstotende behandeling te ondergaan. Deze oplossing is speciaal voor dit prestigieuze project ontwikkeld. De basis voor de terrastegelvloeren is het ondersteuningssysteem DNS® voor een op waterpas liggende verhoogde dakbestrating op een dakbedekking die op afschot ligt. Dit door Zoontjens ontwikkelde Dak (ophoog) en Nivellerings Systeem is op de terrasdaken van het museum toegepast in de kwaliteit DNS® Heavy. Dit betekent dat de kern van het systeem bestaat uit op hoogte te zagen kunststof-buizen met een diameter van 160mm. De buizen worden met een lasertoestel op maat afgetekend en gezaagd en daarna geplaatst in een kunststof-drukverdeelvoet met een doorsnede van 245 mm met klemnokken. Op de kunststof-buizen wordt een kunstsstofoplegschijf met een doorsnede van 245mm geplaatst. Deze schijven hebben aan de onderzijde dezelfde klemnokken als de drukverdeelvoet. In het randbereik zijn alle buizen onderling gekoppeld met rvs buisklemmen en draadeinden ter bevordering van de stabiliteit. De dakbedekkingsconstructie van de terrasdaken is gemaakt met een thermische isolatie van cellulair glas (Foamglas S3) volledig gekleefd en omhuld met warme bitumen en een tweelaagse volledig gekleefde SBS-dakbedekking. Deze dakbedekking is uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de hoofdaannemer. Onder de DNS® tegeldragers wordt de dakbedekking dubbel beschermd, eerst met een uit een SBS-dakbaan gestanste schijf van 460 mm x 460 mm en daarop een kunstsstof-verdeelplaat van 450mm x 450mm dik en 40mm dik. Op de tegeldragers komt een zogenoemde uitvulschijf van EPDM, met een doorsnede van 245mm of kwarten daarvan. Het gebouw wordt vergeleken met een ijsberg, die omhuld wordt door een glazen wolkenpartij. Frank Gehry gaf het gebouw en de grote terrasdaken een extra dimensie met twaalf schilden van gebogen glas. Het hart van het gebouw biedt onderdak aan expositieruimten en een auditorium. Het project in opgeleverd in 2014 en onlangs heeft Daniel Buren het FLB een kleurrijke en tijdelijke make-over gegeven.
Organisatie: mei architects and planners Locatie: Veerlaan 9- 13, 3072 ZP Rotterdam Beschrijving: Mei architects and planners heeft de architectenselectie gewonnen voor herbestemming van loods Fenix I in Katendrecht. De voormalige loods zal worden gevuld met een gemixt programma van wonen, werken, parkeren en recreëren. Hier bovenop zullen ca. 200 nieuwbouw loft appartementen verrijzen die volledig naar wens van de kopers zijn in te delen. Dit kunnen zowel horizontaal dan wel verticaal ingedeelde appartementen zijn. In Nederland is dit een uniek concept. De Fenixloodsen, gelegen tegenover Hotel New York en de Rijnhavenbrug, zijn in 1922 gebouwd in verband met de forse uitbreiding van het aantal lijnen van de Holland Amerika Lijn fors. Architect was de heer C.N. van Goor. De loods heette toen de San Franciscoloods en was maar liefst 360 meter lang. Bijzonder aan de loods was dat er twee spoorlijnen doorheen liepen en er zelfs een aantal goederenliften waren waarmee vrachtwagens hun waar konden laden en lossen op de eerste verdieping. Aan het eind van W.O.II zijn gedeeltes van de kade vernield en heeft een brand het middengedeelte van de loods zwaar beschadigd. In 1954 is de kade herbouwd en hebben de resterende loodsen aan weerszijde van het huidige Fenixplein de naam Fenix I en Fenix II gekregen. In de jaren ’80 verplaatsten de havenactiviteiten zich naar het Westen en zijn de loodsen in onbruik geraakt. Vanaf 2007 heeft de stad Rotterdam zich sterk gemaakt voor herstructurering en transformatie van de wijk Katendrecht. Met name het Deliplein vormde hierin een belangrijk onderdeel. Het groeide de afgelopen jaren uit van een achterstandsgebied naar een hippe plek en gewilde wijk. Rond 2009 is Heijmans/Proper Stok begonnen met plannen voor ontwikkeling van de Fenix I loods. Na onderzoek van de rondom gelegen bouwvolumes aan de Rijnhaven werd in overleg met de Dienst Stadontwikkeling besloten om een nieuw volume bovenop de loods toe te voegen. In het voorstel van Mei zijn aan de kant van de Rijnhaven extra bouwlagen toegevoegd ten opzichte van het voorstel van de Dienst Stadsontwikkeling. De appartementen aan de Rijnhavenzijde krijgen zo een zeer indrukwekkend uitzicht naar twee kanten. Aan de Veerlaan is het aantal bouwlagen verkleind om beter aan te sluiten op de lagere omringende bebouwing van Katendrecht. De nieuwbouw en de bestaande loods worden gescheiden door een tussenlaag die bestaat uit een enorme vakwerkconstructie. In deze tussenlaag worden ook loftwoningen gerealiseerd. Voor de gevel van het nieuwe bouwvolume ontwikkelde Mei de zogenaamde ‘mijmerbeugel’, een beugel waartussen glazen panelen worden geplaatst. De continue herhaling van deze beugels geeft het gebouw een industrieel karakter dat past bij de haven. Het binnenhof wordt daarentegen voorzien van planten en materialen met een warme uitstraling.
Glazen balkons Eusebiuskerk door ABT adviseurs in bouwtechniek
Organisatie: ABT adviseurs in bouwtechniek Locatie: Kerkplein 1, 6811 EB Arnhem Beschrijving: Voor de toren van de Eusebiuskerk (93m hoog) heeft Nijhuis architectuur twee glazen balkons ontworpen. De balkons bieden een spectaculair uitzicht over Arnhem en de sculpturen van de Nederlandse kunstenaar Henk Vreeling, die de Walt Disneys figuren Pluto de pup, de zeven dwergen, Tom Poes en Olie B. Bommel, plaatste op de plek van de traditionele waterspuwers. ABT verzorgde de engineering van de staal- en glasconstructie. De twee balkons worden ondersteund door een stalen frame in de kerk dat bestaat uit vierkante holle delen (220x220x12). De balkons zijn met dit frame verbonden door roestvrijstalen secties (150x100x6) en trekstaven (Ø16). Het gelamineerde glas zorgt voor een zijdelingse stijfheid van de totale structuur in zowel de vloeren als de wanden. Glasleverancier: Si-X
Greenhouse Neptuna door Octatube
Organisatie: Octatube Locatie: sweden, malmo Beschrijving: Uitkijkend op de zeestraat Öresund tussen Zweden en Denmarken en nabij Calatrava’s ‘Turning Torso’ bevindt zich een opvallend glazen huis. De ‘Green House’ van de Zweedse landschapsarchitecte en kunstenares Monika Gora, is ontworpen als een oplossing voor zowel architectonische als landschappelijke uitdagingen. De bubbel vormt een beschutting voor de sterke wind gedurende het hele jaar, zonder daarbij een visuele barrière te zijn. De karakteristieke vorm van The Green House is het meest in het oog springend. De basis van het ontwerp is de handgemaakte vrije vorm uit perspex. Om de gewenste geometrie goed te kunnen bestuderen is van deze 'handvorm' een 3D scan gemaakt dat heeft geresulteerd in een 3D puntenwolk met hoge dichtheid. Vervolgens is een geometrisch 3D model ontwikkeld dat uitsluitend bestaat uit vlakke (glas)panelen. Het uiteindelijke resultaat is een glazen prismatische blob met een lengte van 22,2 meter, een breedte van 7,4 meter en een hoogte van 10,5 meter. De basis van de constructie wordt gevormd door de centrale, dubbele ‘ruggengraat’ waar ronde gewalste stalen buisprofielen tegen worden afgesteund. Het glas verzorgt een deel van de stabiliteit. Om een zo hoog mogelijke transparantie te bereiken is er gekozen voor extra helder (gelamineerd) glas. Een bijzonder detail van deze constructie zijn de glasknopen. In plaats van de gebruikelijke gegoten RVS knopen, zijn hier laser gesneden stalen strip knopen toegepast, omdat alle knopen uniek zijn. Op deze manier volgen de knooppunten exact het lijnenspel van de bubbel. Architect: Monika Gora Opdrachtgever: Stadsfastigheter Neptuna Constructeur: Octatube Engineering b.v. Aannemer: Octatube Bouwfysica: JRB — Jörgen Rydbergs Byggnadsadministration Oplevering: 2006
Organisatie: Octatube Locatie: Av de la Ciudad de Santander 28660 Boadilla del Monte Spain Beschrijving: Octatube heeft samen met architect Alfonso Millanes een glazen kubus van 30 x 30 x 22 meter ontworpen en gebouwd. Het is een kathedrale entree voor alle bezoekers van het hoofdkantoor van Banco Santander in Madrid. Het Octatube gedeelte van het bouwwerk is opgeleverd in februari 2009. De kubus is een onderdeel van het megaproject van het hoofdkantoor van Banco Santander in Madrid. In tegenstelling tot veel banken heeft Banco Santander niet gekozen om het hoofdkantoor te vestigen in een hoge toren in aan de Paseo de la Castellana, maar kiest voor een weidse en groene campus in het glooiende landschap net buiten de hoofdstad. Dit klinkt bescheiden maar bank directeur Botin haalde alles uit de kast om er iets riants van te maken. Naast een enorm volume aan luxe kantoren voor 12.000 werknemers is de campus onder meer uitgerust met luxe restaurants, een hotel, een 19 holes golfbaan, een enorm sportcomplex een museum voor de kunstcollectie en er is een meer gegraven om verkoeling en te geven en om vanaf terrasjes over het water te uit te kijken. Naast de entree van de campus, gelegen aan het meertje is het bezoekerscentrum met de glazen kubus als entree paviljoen. De kubus is door zijn hoogte en omvang een herkenningspunt in het landschap. De glazen kubus is met zijn ligging in de oksel tussen twee snelwegen het image building visite kaartje van de bank. Om de huid en de constructie de indruk van lichtheid en openheid te geven worden de glasgevel en het dak op 2,5 m van de hoofddraagconstructie gehouden. Alle krachten die op de kubus werken worden efficiënt en zo elegant mogelijk overgebracht op de draagconstructie en de grond. Dit idee heeft geleid tot een ruimtelijke staalconstructie waarin alle krachten herkenbaar zijn ontleed en uitgekleed. In dit project zijn alle aansluitingen vormgegeven en doorontworpen. Het glas is samengesteld met de nieuwste zonwerende en transparante coating. de constructie is uitgevoerd in hoogwaardig gedraaid RVS en staal. Samen met de architect is gestreefd om een zo transparant mogelijke constructie en detaillering na te streven die top of de bill is. Niet financiën, maar technische haalbaarheid hebben het beeld bepaald. Het gewicht van de gevel en een deel van het dakglas wordt gedragen door trekstangen van 12 mm diameter. Bij aansluiting op de gevel lopen deze trekstangen door de sparingen in glasbevestigings knopen. De kolommen en de dakliggers zijn slank gehouden door spanconstructie die ook werkt als drukbuizen voor de windbelastingen op de gevel . Deze gehele constructie is in Nederland gemaakt en in onderdelen voorgemonteerd vervoerd naar Spanje.
Organisatie: Octatube Locatie: Haarlem, Minaret Beschrijving: De Selimiye Moskee heeft een nieuw gebouw gekregen in het geheel vernieuwde Reinaldapark in Haarlem-Oost. Hoewel het uiterlijk van de moskee vrij modern is, zijn de onderliggende principes van het ontwerp nog steeds historische verwijzingen van geometrie, symboliek en decoratie. Het meest kenmerkende voorbeeld hiervan is de glazen koepel op het dak, welke met haar grillige vormtaal en groene kleur naar een smaragd verwijst. De koepel is opgebouwd uit 40 driehoekige glaspanelen, het getal 40 staat in de Islam voor “het beste” en is een veel gebruikte verwijzing. Deze glazen koepel is een primeur in constructief glas. Het is de eerste zelfdragende glazen koepelconstructie zonder zichtbare staalconstructie. De vijfkantige rozetten fixeren de hoekpunten van de glaspanelen en zijn verbonden met trekstaven in de voegen waardoor de totale constructie wordt voorgespannen. De koepel staat op een stevig ringprofiel boven de gebedsruimte. De koepel heeft een diameter van 8m en een glasoppervlak van 100m², bestaande uit 40 panelen van groen getint geïsoleerd gelamineerd glas. Architect: De Architectenkamer Opdrachtgever: Islamitische Stichting Nederland Selimiye Haarlem Design & Build: Octatube
Holocaust Namenmonument door AIP partners
Organisatie: AIP partners Locatie:Weesperstraat Amsterdam Website:https://www.holocaustnamenmonument.nl/ Beschrijving: Het Holocaust Namenmonument bestaat uit vier delen met muren van 102.000 bakstenen voor 102.000 namen van Joden, Roma en Sinti. In elke steen wordt de naam, geboortedatum en leeftijd bij overlijden van een slachtoffer gelaserd. AIP Partners (vh. IHC architecture) maakt de RVS letters en Rijnboutt is coördinerend en uitvoerend architect.
Imax theater Cotroceni Park door Octatube
Organisatie: Octatube Locatie: Bulevardul Vasile Milea 4 6th District Bucharest Romania Website:http://www.octatube.nl Beschrijving: Eind 2009 heeft het Nederlandse Design & Build bedrijf Octatube de volledig met zink beklede bol van het IMAX Theater van het nieuwe winkelcentrum Cotroceni Park (AFI Palace Cotroceni) in Boekarest opgeleverd. Het winkelcentrum met een vloeroppervlak van meer dan 200.000 m² bestaat uit twee verdiepingen bovenop een tweelaagse parkeergarage. Het ontwerp van de bol is in samenwerking met architectenbureau MYS uit Tel-Aviv tot stand gekomen en bestaat uit 24 getordeerde banen die op een perfect dubbelgekromde bol zijn geplaatst. De aldus ontstane zinken bol is tot nu toe uitgevoerd met een diameter van 42 meter en een oppervlakte van meer dan 4.000 m2 de grootste ter wereld. Vanwege de hoge kwaliteitseisen heeft Octatube gekozen alleen met Nederlandse onderaannemers samen te werken, waardoor niet alleen een uiterst nauwkeurige uitvoering, maar ook de zeer korte bouwtijd van 4 maanden kon worden behaald. De IMAX bol is afgesteund op een betonnen volume van 25x25x30 meter waarin de IMAX theaterzaal zich bevind. Uitgangspunt in de designfase was een gefacetteerde bol met driehoekige panelen van 3x3 meter. Al in een vroeg stadium is Octatube gevraagd mee te denken over de mogelijkheden deze bol op een andere wijze vorm te geven. Na enkele studies over mogelijke (draagconstructieve) vormen was de hoofdarchitect al snel gecharmeerd van de mogelijkheid om binnen hetzelfde budget een volledig dubbelgekromde bol te maken. Deze dubbele kromming word bereikt door enerzijds alle horizontale staalprofielen rond te walsen en vertikaal deze profielen te bekleden met een laag van in het werk gekromde aluminium kokerprofielen. De constructie is gemonteerd met enkel boutverbindingen. De top van de koepel is eerst op de grond samengesteld tot een bolle schotel van 15 meter diameter en vervolgens met een mobiele kraan op de positie gehesen, waarbij deze met poten op de onderstaande betonnen kubus is geplaatst. Daarna zijn de onderrokken in delen hieraan hangend bevestigd. Dit om de betonbouwers de tijd te geven hun corrigerend werk te doen aan de betonvoeten, die met te grote toleranties waren gestort. De onderrand is ook niet gefundeerd, waardoor deze geen verticale krachten kan afdragen. Een volledig hangende staalconstructie was ook mede daarom in dit geval onvermijdelijk. Uiteindelijk resulteerde de volledig geprefabriceerde productie in een zeer vlotte montage door Geko Staalbouw uit Leiden. De montage van de gehele stalen hoofddraagconstructie is (hoewel onder ‘Roemeense’ omstandigheden met vele obstructies) uitgevoerd in acht weken. De grootste hindernis bleek het ontbreken van maatvoeringen van de ‘as-built’ situatie van het betonwerk. Over de staalconstructie is eerst een systeem van radiale aluminium kokers aangebracht (60 x 40 x 2 mm). Vervolgens is de schuine, torderende maatvoering uitgezet. In die belijning werd een bekleding van ruw gezaagde vurenhouten planken geschroefd, waarbij ook de ‘wrinkles’ al werden opgebouwd. Vervolgens zijn de zinken panelen 600 mm breed en tot 3.000 mm lang van een opstaande achterfels en twee platte zijfelsen voorzien. De neerwaartse ‘wrinkle’ fels is in het werk gemaakt op de houten belijning en kon desgewenst op het oog iets worden gecorrigeerd. De uitvoering van de zinken bekleding is gedaan door Elshof Metaaldak uit Olst. Met hun inzicht in de geometrische uitgangspunten en specifieke kennis van het toegepaste zink is via mock-ups in de fabriek van Octatube het risico op ‘oil-canning’ als gevolg van detaillering geminimaliseerd. Door slimme prefabricage in Nederland is de totale montage van de geometrische tussenconstructie en de hout- en zinklaag ook in acht weken afgerond mede door de grote maninzet van dit zinkwerkersbedrijf. Project: IMAX Theater Cotroceni Park, Bucharest (Roemenie) Architect: Alon Yitzahki (M.Y.S. Architects) Opdrachtgever: Africa Israeli Investments Group (AFI Group) Aannemer: Danya Cebus Romania SRL Design & Build staal constructie en zinken bekleding bolkoepel: Octatube Fabricage staalconstructie: Meijers Staalbouw B.V. Montage hoofdstaal: GEKO Staalbouw B.V. Fabricage/montage cladding: Elshof Metaaldak B.V. Oplevering: 2009
Jobsveem door mei architects and planners
Organisatie: mei architects and planners Locatie: Lloydstraat 138 rotterdam Beschrijving: De drie glazen atria van het Jobsveem laten daglicht het gebouw binnen en verschaffen de woningen die eraan gesitueerd zijn daglicht en uitzicht. Om het atrium wind- en regenluw te maken zijn er glazen lamellen als schuttingplanken in de sparingen opgehangen. Vanwege de transparantie zijn deze lamellen gemonteerd aan louter verticale stalen trekstaven, die tussen een stalen stabiliteitsraam zijn gespannen. Met gegoten RVS- knopen zijn de glazen lamellen aan de trekstangen bevestigd. Deze knopen zijn voorzien van rotules met kogelscharnieren om beweeglijkheid als gevolg van wind op te vangen.
Kraton 230 (schiecentrale 4a) door mei architects and planners
Organisatie: mei architects and planners Locatie:Lloydstraat 23 Rotterdam Website:www.mei-arch.nl Beschrijving: Kraton 230 (voor o.a. RTV Rijnmond en ARA) is onderdeel van het Schiecentrale complex. De voormalige elektriciteitsfabriek en de vele grote schepen die hier vroeger lagen aangemeerd, zijn de reden geweest om dit gebouw in schaal en beeld groot en kloek uit te voeren. In 2001 is het idee ontstaan om de gevel van roestende gietijzeren panelen te voorzien. Omdat dit voorzover bekend was, nog nooit was uitgevoerd, is er op eigen initiatief uitgebreid onderzoek gedaan naar het fabriceren van deze panelen. Met een producent is onder andere hiervoor een mock-up gevel ontwikkeld, waarbij de verroesting lange tijd is gevolgd. Het gevelmateriaal is geïnspireerd op putdeksels en mag roesten. Door een slim verholen gotensysteem komt er geen aflopend roestwater op de ramen of op de straat. Roestwater kan op het riool worden geloosd; het is geen belasting op het milieu. Tevens kan het materiaal eenvoudig versmolten worden en is zo eventueel geschikt voor hergebruik. De panelen kleuren in het begin oranje maar zullen na een jaar donkerbruin worden. Eigen onderzoek heeft aangetoond dat er een stabiele harde bruine korst op de panelen wordt gevormd. De figuratie van de gevelpanelen is ontworpen door Studio Job. De 4000 gietijzeren panelen van 90 bij 45 centimeter zijn gegoten uit met de hand gemaakte wassen mallen. Er zijn acht verschillende patronen ontworpen die de geschiedenis en toekomst van deze haven- en industrielocatie uitbeelden. De panelen zijn in een doorlopend patroon gerangschikt en opgehangen met behulp van een speciaal systeem. Aan de achterzijde van de panelen zijn hiervoor haken meegegoten.
LUSAIL PEDESTRIAN BRIDGES QATAR door Octatube
Organisatie: Octatube Locatie:Doha - Qatar Website:http://www.octatube.nl/nieuws/97/ Beschrijving: Lusail is de stad van de toekomst van Qatar. Lusail Real Estate Development Company werkt sinds 2006 aan het ontwikkelen van een 38 km2 groot gebied, één van de grootste projecten in de Golfstaten en heeft als thema water. Octatube heeft vorig jaar de opdracht verworven voor de Lusail Pedestrian Bridges. Het ontwerp van de twee voetgangersbruggen is dat van een halsband gedrapeerd over de oevers van het haveneiland. Momenteel werkt Octatube naar de eerste montagewerkzaamheden toe. De constructie van de twee tuibruggen bestaat uit pylonen, kabels en betonnen decks. Vanwege het zeeklimaat worden alle constructieve elementen uitgevoerd in duplex. Octatube verwerkt ruim 200 ton van dit hoogwaardige roestvrije staal in o.a. de uitkragende glazen vloerconstructies, luifelconstructies met aluminium, glazen luifels en balusters. Het project bevat 2000 m2 gelamineerd glas (beloopbaar glas, luifelglas, balustrades) en heeft ook speciale zeefdrukpatronen. Het glas en wandelpad worden ter hoogte van de balustrades verlicht met in de handrail geïntegreerde LEDs. Ontwerp: Safdie Rabines Architects (San Diego) bekend van hun spectaculaire en hoogwaardige brugontwerpen. Bouw: FCC Construcción Staal en glas: Octatube Lengte hellingbanen en bruggen: 200m Overspanning: 90m
OPENhuis door Böhtlingk architectuur
Organisatie: Böhtlingk architectuur Locatie:De realiteit 25 Almere Website:https://www.bohtlingk.nl/openhuis/ Beschrijving: Het OPENhuis is een klein huis van 3x10 meter, gemaakt van een bouwcontainer met een volledig te openen gevel aan de tuinzijde, beschut door een begroeide pergola. Door het speciaal ontworpen uitklapbare meubilair en de verschillende gordijnen is het te gebruiken als vakantiewoning, vergaderlocatie of podium voor optredens
Overkapping galerij Victoria & Albert Museum door Octatube
Organisatie: Octatube Locatie:Cromwell Road London SW7 2RL Beschrijving: Het Victoria & Albert Museum in Londen is een van de beroemdste musea ter wereld voor kunst en design. Voor een uitbreiding van het gebouw door MUMA Architects, heeft Octatube een een koud getordeerd glasdak gebouwd, gedragen door glazen liggers. Dit technisch hoogwaardige element is op het World Architecture Festival 2010 bekroond met de award voor ‘Structural design of the Year’. In 2009 is een uitbreiding van het gebouw gerealiseerd vanuit het voornemen om een buitenruimte, omgeven door rechthoekige en ronde gebouwdelen, te overdekken met glas. Omdat het ontstane dakvlak niet recht of eenduidig gekromd was, maar bijna overal gedraaid en in de twee hoeken zelfs scherp getwist, ontstond de noodzaak voor een getordeerd dakvlak. Een dubbele uitdaging was om dit glasdak te ondersteunen met glazen liggers. Het atrium dak is geconstrueerd uit koudvervormde dubbelgekromde Double Glass Units (DGU). De DGU’s zijn gemonteerd op een onderconstructie van glazen vinnen met een variërende spanwijdte tot 11 meter uit één stuk en een variërende draagbalk hoogte. De vinnen bestaan uit 3 lagen gehard glas en voorzien van een verlijmd RVS C-profiel. Architect: Muma Architects Associate architect: Julian Harrap Architects Constructeur: Dewhurst Macfarlane Aannemer: Holloway White Allom project manager: Lend Lease Projects and March Consulting Aannemer glazen overkapping: Octatube Opdrachtgever: Trustees of the V&A museum
Moreelsebrug door Architectenbureau cepezed
Organisatie:Architectenbureau cepezed Locatie:Croeselaan - Moreelsepark Utrecht Beschrijving: De Moreelsebrug is een stalen voetgangers- en fietsersbrug in het centrum van Utrecht. Zij overspant het treinspoor bij Utrecht CS en verbindt de Croeselaan en het Moreelsepark. Het ontwerp van architectenbureau cepezed ligt boven het spoor van Utrecht CS en heeft een langgerekte en licht gebogen promenade met bomen. Enkele kenmerken: - Lengte brug 312 meter. - De 'bouwdoos' bestaat uit 2 hoofdelementen van in Friesland geprefabriceerde onderdelen met steunpunten in de vorm van een ‘V’ en negen brugdelen die de steunpunten over de sporen verbinden. Deze V-vormige stalen kolommen staan op de perrons en nemen relatief weinig ruimte in. - De brug is eenvoudig, rank en inzichtelijk en bestaat uit twee trogliggers van grote afmeting met een middengebied daartussen. - De bomenlaan op de brug vormt een verhoogde verlenging van de bomenlaan in de binnenstad. De ijzerbomen zijn twee jaar voor plaatsing in kratten geplaatst om te acclimatiseren. Vervolgens zijn ze in de brugdelen getakeld. - De kolommen vallen samen met de boombakken en de toekomstige perrontrappen. - Verlichting van de brug zit in de handrail van de balustrades. - Alle leidingen zijn weggewerkt in het brugdek en via kruipluiken bereikbaar.
Markthal Rotterdam door Octatube
Organisatie: Octatube Locatie: Grote Markt Rotterdam De 1e overdekte markthal van NL met woningen in de overkapping is uniek. Octatube heeft in samenwerking met o.a. RHDHV, MVRDV en Inbo de twee grote kabelnetgevels aan de kopse kanten en de balustrades van de woningen aan de buitenzijde van de markante Markthal in Rotterdam ontwikkeld. heeft de grootste kabelnetgevels van Europa. Het spectaculaire ontwerp heeft aan beide kopse kanten een transparante kabelnetgevel van 34 meter hoog en 42 meter breed. De glazen gevels zijn verdeeld in 26 verticale en 22 horizontale kabels. Een van de technische uitdagingen voor de structurele gevels van de Markthal, is het omgaan met de hoge voorspankrachten van deze kabels. Samen vormen ze een afgespannen net, vergelijkbaar met dat van een tennisracket. Hieraan worden gelamineerde glaspanelen opgehangen waarvan de meeste een vierkante afmeting van 1485 bij 1485 mm hebben.De gevel kan in het midden maar liefst 70 centimeter uitwijken bij extreme windbelastingen. Een horizontale uitwijking van een gevel met dergelijke toleranties is een van de kenmerken van kabelnetgevels. De gevels hebben een uitzonderlijk slanke constructie.. Opening: 1 oktober 2014 door Koningin Máxima
Sawa door mei architects and planners
Organisatie: mei architects and planners Locatie: Lloydkwartier Rotterdam Beschrijving: Sawa wordt een woongebouw van 50 meter hoog dat volledig in CLT: cross laminated timber (kruislaaghout) wordt gemaakt. Het programma omvat circa 100 woningen, waarvan 50 appartementen in de middenhuur. Het woonconcept wordt verrijkt door diverse gedeelde functies – zoals shared mobility, klusmaterieel, moestuin – waarmee actief een community wordt gecreëerd. Sawa dankt haar naam aan de vertrapte vorm met royale groene terrassen, als verwijzing naar Oosterse rijstvelden en als referentie naar de geschiedenis van deze havenplek. De voordelen van bouwen in CLT zijn meerledig. Naast het feit dat hiermee CO2 wordt opgeslagen en uitstoot wordt teruggedrongen, wordt de bouwtijd ten opzichte van betonbouw gereduceerd en het wooncomfort vergroot. Mei wil met dit ontwerp ook bijdragen aan een gezond woon- en leefklimaat. In samenwerking met stadsecologen wordt een gebouw ontworpen waar het groen wordt geïntegreerd in balkons, terrassen en dek. Hiermee wordt tevens de biodiversiteit van de wijk vergroot. Opdrachtgevers: Nice Developers en Era Contour Architect: Mei architects and planners Volg ontwerp en bouw www.woneninsawa.nl Start bouw in 2021
Sportcampus Den Haag door ABT adviseurs in bouwtechniek
Organisatie: ABT adviseurs in bouwtechniek Locatie: Zuiderpark Den Haag (vm. Stadion ADO) Beschrijving: Nieuwe Haagse Sportcampus De nieuwe Sportcampus in het Zuiderpark in Den Haag krijgt een gevel als een uitwaaierende rok: een dubbelgebogen luifel die rond het gebouw zwiert en fluctueert in schuinte en hoogte. Qua constructie lijkt dit ingewikkeld. Maar ABT Ingenieurs in Bouwtechniek ontwikkelde een systeem waardoor de hele gevel met slechts één paneel kan worden gerealiseerd. Door de engineering van complexe gevels integraal op te pakken en te zoeken naar een optimum tussen constructie, bouwkunde, bouwfysica en bouwkosten, wordt de haalbaarheid, maakbaarheid en kwaliteit vergroot. Vanaf het begin is samengewerkt in workshopverband, veelal in BIM, of in parametrische modellen. “Een groot deel van de risico’s van complexe gebouwen zit in de façade”, zegt projectleider Betty Aarts van de afdeling Building Envelope Engineering (BEE). Soms in het dak, maar meestal in de gevels. En als het daar fout gaat, wordt het gebouw óf te duur, óf heel lelijk.” De Sportcampus in het Zuiderpark is een mooi voorbeeld van een project dat door BEE betaalbaar is gemaakt. Het Britse architectenbureau FaulknerBrowns Architects wilde de rondlopende luifel - die met stalen jukken om de rechte gevels hangt - bekleden met smalle, hoge RVS panelen, waarvan de naden zuiver verticaal moesten lopen. Normaal gezien zou dat hebben geleid tot 11.000 verschillende panelen, elk met hun eigen trapeziumvorm. ABT heeft de gevel echter weten te vatten in een parametrisch model: een computermodel waarin de technische en esthetische randvoorwaarden van een ontwerp in regels worden beschreven. Bij deze manier van ontwerpen kunnen veranderingen eenvoudig worden doorgevoerd in het hele ontwerp. Als je één waarde verandert, voert de computer dat zelf door in de hele gevel, in plaats van dat je elk lijntje handmatig moet aanpassen. Dat maakt het mogelijk om veel verschillende varianten virtueel uit te proberen en zo tot de beste oplossing te komen. Deze werkwijze leidde tot de vondst dat de hele gevel uit één type paneel kon worden geproduceerd. Door te kiezen voor losagnes (3 x 0,6m) die met omgevouwen randen in elkaar haken, ontstaat de mogelijkheid om de panelen verder of minder ver in elkaar te schuiven. Door die randverbinding goed uit te engineeren, kan zowel het breedste paneel (517 mm) als de smalste (509 mm) worden samengesteld uit één type losagne. Ook in de uitvoering leidt deze oplossing tot eenvoud: de losagnes worden gespijkerd op een gebogen houten achterconstructie. Opening: voorjaar 2017 Contactpersoon ABT: Frank Huijben 015 270 3667 + f.huijben@abt.eu @sportcampus070
Stalen bloemluifel door AIP partners
Organisatie: AIP partners Locatie:Saxion - M.H. Tromplaan 28 - Enschede Beschrijving: Een zelfdragende stalen luifel van gouden bloemen die van onder open lijkt, maar die toch voorkomt dat direct zonlicht het gebouw in valt. Dat is de vondst van IAA Architecten voor de nieuwbouw van Saxion Hogeschool in Enschede. De vraag hoe je de zon kunt weren zonder het doorzicht te belemmeren, is er een die architecten en ontwerpers met enige regelmaat wakker houdt. Marko Matic van IAA Architecten vond een charmante oplossing voor het probleem. Zijn luifel schermt het Fablab van het nieuwe Saxiongebouw in Enschede af voor de zon (3D-printen en lasersnijden) en de afdelingen lightweight constructions en robotica/mechatronica. De luifel bestaat uit een aaneenschakeling van 1252 stalen buizen met verschillende diameters. Hij is opgebouwd uit ‘pixels’ met een vaste moduulmaat van een vierkante meter. Aan elkaar geschakeld vormen ze een constructie die van onderaf bezien open is, maar die toch het directe zonlicht buiten houdt. Stijfheid Matic wilde een autonoom element dat zichzelf constructief kan dragen. Hun stijfheid maakt de stalen buisprofielen tot geschikte bouwelementen voor een dergelijke constructie. ABT onderzocht de constructieve uitwerking in nauwe samenwerking met IHC Studio Metalix, van origine bekend als scheepsbouwer. De vernuftigheid zit in de plaatwerking van de onderling verbonden buizen. Deze zijn tot halverwege de hoogte ingeslepen, waardoor ze als een puzzel in elkaar vallen. De sleuven zijn onder een hoek van 45 graden uitgevoerd om voldoende ruimte te maken voor de lasverbindingen. Uit de berekeningen bleek dat IHC kon volstaan met lassen over de bovenste en onderste 100 millimeter. Dat vereenvoudigde de fabricage aanzienlijk. Het geheel werkt samen als een vlakke vloerplaat. Met de rekenmodellen is ook de sterkte en stijfheid van de buisconfiguratie getoetst. De buisprofielen hebben wanddiktes van 5,6 millimeter tot lokaal op de hoeken 16 millimeter. De luifel is bovendien voorzien van een lichte opstand, zodat hij in de eindsituatie vlak hangt. De gevelzijde met de hoogste zonbelasting vroeg een uitkraging van 3 meter. Daartoe zijn de 300 millimeter hoge buisprofielen gelast met een opstand van 35 millimeter. Aan de drie overige gevels is de uitkraging 1 meter. Consoles De luifel is opgesplitst in gedilateerde secties van 7 meter die volledig thermisch verzinkt zijn. Per sectie zijn alle buizen volledig aan elkaar gelast. De luifel hangt via stalen consoles aan de hoofddraagconstructie. Deze zijn voorzien van een kopplaat, waardoor montage van de luifeldelen kon plaatsvinden met eenvoudige boutverbindingen. Bron Cobouw 4 november 2015 - Maartje Henket
‘Stralende nieuwe McDonald’s op de Coolsingel in Rotterdam’ door mei architects and planners
Organisatie: mei architects and planners Locatie: Coolsingel 44, 3011AD Rotterdam Beschrijving: Na een zeer snelle bouwtijd van twee maanden schittert een spectaculair nieuw paviljoen in het hart van Rotterdam. De voormalige kiosk van McDonald's op de Coolsingel was ooit uitgeroepen tot het lelijkste gebouw van Rotterdam. Mei architects and planners ontwierp een nieuw paviljoen met een uitstraling passend bij de Coolsingel en de rijke historische omgeving. Rotterdam prijkt sinds kort in de top 10 van ‘places to go’ van de New York Times en de Rough Guide. Dit nieuwe paviljoen vormt als architectonisch hoogstandje een fraaie aanvulling op het rijtje Markthal, Rotterdam CS en Fenix Food Factory en een aanwinst voor architectuurstad Rotterdam. Verbinding met de stad Het nieuwe gebouwvolume is door Mei architects and planners zo getailleerd en geleed dat het achtergelegen monumentale postkantoor weer zichtbaar is. De kern van het gebouw is zo compact mogelijk, met daaromheen een glazen gevel van ruim 6 meter hoge, ontkleurde glaspanelen. Dankzij een volledige transparante entreelobby, met ingangen aan drie zijden, loopt de openbare ruimte als het ware door in het gebouw. Om de verbinding met de stad nog sterker te maken worden voor de inrichting van het terras dezelfde meubels gebruikt als op andere openbare plekken in Rotterdam. Een stralend paviljoen – overdag én ‘s nachts Net als de historische gebouwen in de directe omgeving, zoals het postkantoor, het stadhuis en het Atlanta Hotel, is het paviljoen voorzien van een rijk bewerkte gevel. Er is gekozen voor uitvoering in één materiaal: goudkleurig geanodiseerd aluminium. Dit warm en chique ogende materiaal is tegelijkertijd ook hufterproof en duurzaam. Omdat McDonald’s dag en nacht open is (24/7), is ook de verschijningsvorm in het donker belangrijk. Overdag is het gebouw open en uitnodigend voor het winkelend publiek, ’s avonds straalt het gebouw om het uitgaanspubliek aan te trekken. De gevelbeplating is geperforeerd met hartvormige perforaties als een soort ‘voile’ rondom het glazen gebouw, waardoor het licht naar buiten straalt. De perforaties verbeelden een feestelijke mensenmenigte op de Coolsingel. De nieuwe McDonald’s is immers gebouwd voor de Rotterdammers, die er nu weer een reden bij hebben om trots te zijn op hun stad. Integratie nutsvoorzieningen De verschillende nutsvoorzieningen en verkeersregelkasten zijn opgenomen in het gebouw. Door toepassing van verlichting in de gevel wordt hier tegelijkertijd de sociale veiligheid verhoogd. De installaties zijn volledig geïntegreerd in het dak, dat als vijfde gevel mee is ontworpen. Uitzicht op de Coolsingel De balie en de open keuken zijn ingericht op de begane grond. Een stalen wenteltrap - uit één stuk - leidt vanuit de lobby naar het restaurantgedeelte op de eerste verdieping. Vanaf hier heeft de bezoeker een prachtig weids uitzicht op de Coolsingel.
Superbeton Alcea & Malva door Booosting
Organisatie: Booosting Samenwerking met: Locatie: Dodewaard Beschrijving: Superbeton Alcea & Malva zijn het resultaat van de Architectenworkshop met Ultra Hoge Sterkte Beton (UHSB) - voorjaar 2011. Het idee dat het UHSB oneindig dun kan worden verwerkt was het uitgangspunt bij dit experiment. Zo zijn twee bladen van de bermplanten Alcea rosea - Stokroos en (vermoedelijk) Malva sylvestris - Groot kaasjeskruid stiekem geplukt. Zij zijn op zand gelegd, ingesmeerd met rubberlatex (geschikt voor het maken van gietmallen) en bestreken met vezelloos UHSB. Idee: Jolanda Steenhouwer, coördinator secretariaat.
Superbeton supercon door Rijksvastgoedbedrijf
Organisatie:Rijksvastgoedbedrijf Locatie: Dodewaard Beschrijving: Superbeton supercon zijn het resultaat van de Architectenworkshop met Ultra Hoge Sterkte Beton (UHSB) - voorjaar 2011. Tweeledige proef: 1. Met een aantal 18mm diepe houten bekistingmallen zijn diverse proefstukken gestort. Verschillende oppervlakken en objecten zijn hierin aangebracht, zoals gebroken (gekleurd) glas, geperforeerd hardboard, bierdoppen en elektradraad. Maar ook "bobbeltjesplastic" en aluminiumfolie gaven elk een eigen, soms verrassende textuur. 2. Een vakwerkligger met maximale rankheid en een dikte van slechts 18mm als prototype voor een balustrade/hekwerk. Ontwerp: Marc van Roosmalen, architect.
Superbeton TT-Rex door Atelier PRO architekten
Organisatie: Atelier PRO architekten Locatie: Dodewaard Beschrijving: Superbeton TT-Rex is het resultaat van de Architectenworkshop met Ultra Hoge Sterkte Beton (UHSB) - voorjaar 2011. Slankheid/sterkte en textuur/gladheid zijn de belangrijkste eigenschappen waarop de mal is vormgegeven en gematerialiseerd. Dit vloerelement op schaal is een variant op een dubbele T-ligger, waarvan de ribben als boog zijn vormgegeven. Om de mal maakbaar te houden is de boog slechts in één richting gekromd. Ontwerp: Paul Vlaar, architect.
Schiecentrale 4b door mei architects and planners
Organisatie: mei architects and planners Locatie:Schiehavenkade rotterdam Beschrijving: composieten bergingen: Tegenover de voordeuren van de 'hoge schijf' zijn bergingen als losse blokjes aan de galerij opgehangen. Ze zijn speciaal voor dit project ontwikkeld en in serie geproduceerd. De buitenschil van de berging bestaat uit een kunststof composiet die is afgewerkt met een UV- bestendige gel- coat. In de wanden is een stalen frame geïntegreerd. Op 4 plaatsen is de berging met stalen consoles aan de betonnen galerij gemonteerd. De buitenschil en binnenafwerking vormen een zelfdragend, thermisch geïsoleerd en stijf geheel. De wanden zijn 30 minuten brandwerend uitgevoerd i.v.m. de brandoverslag naar het bestaande belendende perceel en naar de overige verdiepingen. RVS metaalgaas De galerijen van de Hoge schijf worden afgeschermd met een doek van geweven RVS en kunststof draden. Het doek vormt een doorvalbeveiliging en schermt de galerij af voor regen en wind. Het weefsel bestaat uit een schering van kabels en een inslag van staven. In het RVS metaalgaas zijn translucente kunststofdraden meegeweven die oplichten als de zon erop schijnt. Het doek is d.m.v. van veren in banen van 2,70x 6,20 meter over maximaal 3 bouwlagen opgespannen.
R&D BVB Substrates door Böhtlingk architectuur
Organisatie: Böhtlingk architectuur Locatie:Coldenhovelaan 10 De Lier Website:www.bvb-substrates.nl Beschrijving: BVB Substrates produceert en levert substraten voor alles wat groeit. In het glazen R&D centrum is het lab ondergebracht en worden de klanten ontvangen. Het is open naar buiten en voorzien van een brede luifel. De vorm is geïnspireerd op de kassenbouw. Het paarsrode licht is niet speciaal voor de feestdagen maar voor groeitesten het hele jaar door.
Rotherhithe Bridge door AIP partners
Organisatie: AIP partners Locatie: Rotherhithe Street Londen Beschrijving: Londens eerste voetgangers- en fietsbrug Studio reForm Architects heeft onlangs haar plannen voor een voetgangers- en fietsbrug over de Theems onthuld. De 184 meter lange basculebrug zou de eerste te openen brug zijn op de rivier de Theems sinds de Tower Bridge in 1894. Het kan ook de eerste voetgangers- en fietsbrug worden die het financiële district van Canary Wharf in het noorden kan verbinden met de Rotherhithe woonwijk aan de andere kant van de rivier. Een belangrijke locatie dus met veel voordelen voor de Londenaren. Het brugontwerp beschikt aan weerszijden over een vijf meter brede baan voor voet- of fietsverkeer en op beide kanten wachtruimtes. Het centrale, te openen dekdeel wordt door kabels aangesloten op schuine opstaande elementen. De secties van het dek draaien op de steunen in het water, de staanders klappen neer in de openingen tussen de tracks. De brug is ontworpen als een haalbaarheidsstudie, voor Transport for London, London Underground, de Port of London Authority en het Canal & Rivier Trust. De constructie wordt geschat op £88 miljoen en heeft een geschatte bouwtijd van vier tot vijf jaar. Betrokken constructeur is Elliott Wood. De uitvoering hangt af van verdere financiering. IHC Studio Metalix is net als ABT nauw betrokken geweest bij het ontwerp van deze enorm complexe technische uitdaging.
Rijkswaterstaatkantoor Westraven door ABT adviseurs in bouwtechniek
Organisatie: ABT adviseurs in bouwtechniek Locatie: Griffioenlaan Utrecht Beschrijving: Rijkswaterstaatkantoor Westraven: een tweede huidgevel van gaasdoek Een doek van glasweefsel als tweede huid. Het Rijkskantorengebouw Westraven in Utrecht, een ontwerp van Architectenbureau Cepezed uit Delft, krijgt de primeur. Oskomera ging mede de uitdaging aan voor het ontwikkelen, leveren en monteren van de gevelconstructie bestaande uit: staal, aluminium, glas en glasvezeldoek. “Niet alleen het doek, maar ook de bevestiging- en spanconstructies zijn bijzonder”, aldus Wim van den Einden, projectleider en Leon van Osch hoofd verkoop van de Oskomera Group. Eind jaren tachtig kwam de discussie opgang dat er iets moest gebeuren met de Rijkskantorengebouw Westraven in Utrecht. De toren voldeed niet meer aan de eisen die aan een hedendaagse kantorenhuisvestiging worden gesteld, vooral op het gebied van klimaatbeheersing en brandveiligheid was het gebouw duidelijk voor verbetering vatbaar. In 1996 werd besloten de toren te renoveren, enkele jaren later werden daar nog nieuwbouwplannen aan toegevoegd. De bouw wordt uitgevoerd door de combinatie Westraven b.v., waarin Ballast Nedam Bouw, BAM Utiliteitsbouw, Homy technische installaties en Imtech Projects samenwerken. Ensemble Het nieuwe gebouw heet Ensemble (zie artist impressie - bron: Rijksgebouwendienst). De naam komt voort uit de combinatie van de volledig gerenoveerde toren, in samenspel met de lagere nieuwbouw. Daardoor ontstaat een totaal brutovloeroppervlak van 30.000 m2. De toren heeft een hoogte van 84 meter met in totaal 24 verdiepingen. In het ontwerp zocht de architect naar een combinatie tussen een bijzondere architectuur en uitstraling, in relatie tot de functie van het gebouw. Tevens diende het accent in het gebouw te liggen op duurzame energiebeheersing. Op die manier ontstond ook het idee voor en de behoefte aan een tweede huid façade. Het doek Het doek dat als tweede huid façade wordt aangebracht, is nog nooit eerder toegepast in Nederland. Het doek is van speciaal glasweefsel met een tefloncoating. Het doek is semi-transparant en is bedoeld om gedeeltelijk de winddruk weg te houden van de binnengevel, zodat de ramen veel vaker open kunnen, ook op de bovenste etages. Daarnaast heeft het doek een zonwerende functie. Het doek wordt gemonteerd op speciaal ontwikkelde aluminium buizen welke scharnierend aan stalen balusters worden bevestigd. Speciale spanners houden het doek “strak”. De windtunneltesten en dynamische windbelastingstesten in Engeland moesten bewijzen dat zowel de constructie als het doek bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden en de daarbij gepaard gaande belastingen. Het doek wordt niet toegepast aan de gevelzijde van de A12 (Noordgevel). Hier is de geluidsbelasting het hoogst en is er minimale zonbelasting waardoor een geheel glazen tweede huid het meest effectief is. De overige drie gevels worden voorzien van een combinatie van glas en het weefseldoek welke in horizontale banen het bestaande gebouw omarmen. De doekstroken van 2 meter breed en een lengte van 50 meter worden telkens afgewisseld door volledige borstwerings glasstroken, die zorgen voor voldoende lichtinval in het gebouw. Tussen de bestaande gevels en de nieuwe huid worden, ten behoeve van onderhoud aan de gevels, looproosters voorzien. “In het ontwerp is bijzonder geraffineerd met de lichtinval gespeeld. Het doek zorgt voor schaduw op de glasstrook van de binnengevel terwijl de glasstroken licht in de spouw doorlaten zonder dat dit een storend effect of verblinding voor de gebruikers tot gevolg heeft. Multi-disciplinair Oskomera zorgt voor de statische berekeningen, engineering, testen, productie en de montage van het doek alsmede van de constructie waaraan het doek wordt opgehangen. Van Osch: “Dit is een echt Oskomera-project, waar zowel onze divisie R&D, Staalbouw als Gevelbouw bij zijn betrokken”. Oskomera Staalbouw zorgt voor de balusters, roostervloeren en de spanners en Oskomera Gevelbouw voor het glas, de spanbuizen en het doek. “De alom gewaardeerde synergie tussen onze werkmaatschappijen komt ook in dit project bijzonder goed tot zijn recht” aldus Van Osch. Komend najaar dient het project gereed te zijn. Betrokken Booosting partners: ABT, Cepezed, DGMR, RGD, Oskomera
Polaris LVNL Loopbrug door Octatube
Organisatie: Octatube Locatie: Schiphol Oost Beschrijving: Booosting aangeslotene Octatube ontwikkelt een loopbrug om het nieuwe opleidingscentrum van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) te verbinden met het huidige kantoor aan de andere kant van de weg. De brug is een 52 meter lange staalconstructie van gewalste kokers en diagonale buizen met een vrije overspanning van 35 meter. Deze ellipsvormige tunnel (oftewel: netkous) wordt omkleed met sandwich- en glaspanelen. De verschillende profielen geven het ontwerp een opvallend uiterlijk en vormen gezamenlijk de draagconstructie. Het gevelglas is in het ontwerp op enkele plaatsen doorgetrokken tot het dak om de binnenruimte licht en transparant te maken. Elk stalen onderdeel heeft een andere afmeting, Booosting aangeslotene IMd Raadgevende Ingenieurs heeft daarom voor het constructief ontwerp de parametrische software Grasshopper toegepast om deze complexe vorm te kunnen modelleren. Tijdspad 2019: Februari: enorme staalconstructie ’s nachts vervoerd. April: ellipsvormige tunnel bekleden met sandwich- en glaspanelen. Mei: plaatsing volledig beklede brug. September: oplevering. Partners: Aannemer: Bouwcombinatie Sprangers-Kuijpers Architect: Ector Hoogstad Architecten Constructief ontwerp: IMd Raadgevende Ingenieurs Engineering en detail-ontwerp: Octatube Productie-deel: Colpro Staal: De Kok Staalbouw
Papertube Dome door Octatube
Organisatie: Octatube Locatie: Hogeweide 3A 3541 BC Utrecht Website:http://www.octatube.nl Beschrijving: Kartonnen buizen kunnen gebruikt worden als vervanging voor stalen space frames. De wereldberoemde Japanse architect Shigeru Ban ontwierp verschillende kartonconstructies en realiseerde verscheidende projecten in samenwerking met Octatube. De Japanse architect Shigeru Ban is internationaal erkend voor zijn ingenieuze toepassingen van karton in tijdelijke en permanente constructies. Octatube realiseerde drie constructies samen met Shigeru Ban; een brug, een kunstwerk en een koepel. Ontwerp, ontwikkeling en onderzoek werden geïntegreerd ingezet in de zoektocht naar constructief ontwerp, materiaalkeuze, componentontwerp, productie en montage. Choreografe Jeanette van Steen zette de architect Shigeru Ban aan tot het ontwerpen van een tijdelijk theater. De Japanner ontwierp voor een locatie op IJburg te Amsterdam een zogenaamde icosahedron koepel van 26m doorsnede, opgebouwd uit kartonnen buizen. De kartonnen buizen zijn gefixeerd met behulp van een stalen schijf die 100 mm in de kartonnen koker zit. Deze uiteinden zijn verbonden met een stervormige knoop met behulp van twee verticaal uitgelijnde bouten, om zo een momentstijve verbinding te creëren. De stervormige knoop is samengesteld uit zes stalen platen die op een ronde stalen buis gelast zijn. De koepel is in het voorjaar van 2003 in een tijdsbestek van 7 weken geproduceerd en gemonteerd, waarna in de bijzondere ruimte gedurende 6 weken dansvoorstellingen zijn gegeven door de ‘Groep van Steen’. Na afloop van het dansproject is de koepel gedemonteerd, een jaar later werd hij te voorschijn gehaald uit de opslag om een nieuwe plek te krijgen in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Hier kreeg de koepel een nieuwe functie als tijdelijke multifunctionele ruimte voor deze vinex locatie. Opdrachtgever: Theatergroep Van Steen / Gemeente Utrecht Architect: Shigeru Ban Design & Build: Octatube Oplevering: 2003
Parkeergebouw blok 11 Almere door mei architects and planners
Organisatie: mei architects and planners Locatie: Straat van Florida Almere Website:www.mei-arch.nl Beschrijving: Gevelbeplating Voor de gevel van de parkeergarage zijn geperforeerde stalen platen in een vorm geperstmet gebruik van technologie uit de automotive industrie (dieptrektechniek). De perforatie (40%) in de platen zorgt voor natuurlijke ventilatie en lichtdoorlating. Door de toegepaste groene verlichting in de parkeergarage en de doorzichtige gevel levert dit in de avond een bijzonder beeld op. De figuratie van de panelen is geïnspireerd op beelden die kenmerkend zijn voor Almere zoals rietkragen, vogels, tuinkabouters en windmolens. Groenvoorziening Aan de gevel zijn zorgvuldig gerangschikte plantenbakken gesitueerd. Deze zijn tussen de panelen aan de vloerrand opgehangen. Per gevel is een specifieke boomsoort geplant die optimaal groeit bij de oriëntatie van die gevel.
Zelfvoorzienend Busstation Tilburg door Architectenbureau cepezed
Organisatie:Architectenbureau cepezed Locatie: Spoorlaan Tilburg Beschrijving: Busstation Tilburg wekt zijn eigen energie op en heeft een vergaand geïntegreerd ontwerp. De basis bestaat uit zeer ranke kolommenparen met daarop een riante luifel. Het bouwwerk vormt een driehoek van ruim 160m lang met in het hart een open ruimte. De luifel verloopt van 14 naar 30 meter breedte en kent twee verspringingen. Zo ontstaan drie segmenten met elk een groenplantsoen met een zitrand voor de reizigers. De luifel overdekt de perrons en een deel van de bussen; zo kunnen reizigers altijd droog en beschut in- en uitstappen. Aan de brede kop is een paviljoen opgenomen, dat dient als personeelsruimte, OV-servicepunt en commerciële ruimte, hieraan grenst een verhoogd terras. De constructie bestaat uit een stalen framewerk dat is bespannen met translucent en zelfreinigend ETFE-folie. De verlichting is achter dit folie in de staalconstructie opgenomen. Overdag filtert de luifel het zonlicht, terwijl het in de donkere uren één groot ruimtelijk verlichtingselement vormt dat sterk bijdraagt aan het gevoel van veiligheid. Bovenop de luifel ligt 250 m2 aan zonnepanelen. De panelen leveren voldoende energie voor álle functionaliteiten, zoals de luifelverlichting, de digitale informatieborden, de personeelsruimte en het OV-servicepunt. De opbrengst is NOM (nul op de meter). De commerciële ruimte heeft zijn eigen energiecircuit en -meter. De ranke kolommen zijn samengesteld uit plaat- en stripstaal en bevatten tevens hemelwaterafvoeren en elektrische bekabeling. Het stalen zetwerk dat constructief de centrale dragende ligger vormt, fungeert eveneens als watergoot. De verlichting van het paviljoenterras is in de overspannende liggers erboven opgenomen en in de zitranden van zwart gepigmenteerd beton zijn bankjes van stripstaal met geïntegreerde verwarming verwerkt. De drainagegaten in de dragende goot zijn ook benut voor de opspanning van het ETFE-folie, de digitale informatieborden zijn volledig blind aan de kolommen bevestigd en het paviljoengebouw draagt bij aan de stabiliteit van de luifel. Bovendien zijn iedere 14 m bewegingsmelders in de stalen luifelrand opgenomen, die reageren op de aanwezigheid van bussen en reizigers. Bij een minimum aan energieverbruik is er zo in iedere situatie voldoende verlichting. Voor het toekomstig gebruik van elektrische bussen is het busstation ook al voorzien van snelle oplaadpunten. Architectenbureau cepezed heeft ook de renovatie van het treinstation en de nieuwe fietsenstallingen in het spoorgebied ontworpen. Ontwerp > oktober 2016 – september 2017 Bouw > maart 2018 – maart 2019 partners: Architect > architectenbureau cepezed Adviseur constructies > IMd Raadgevende Ingenieurs Adviseur installaties > Nelissen Ingenieursbureau Constructie en staalbouw > Buiting Staalbouw EFTE dak > Buitink Technology Hoofdaannemer > BAM Infra Installateur > Hoppenbouwers Techniek Landschapsarchitect/stedenbouw Atelier Quadrat Opdrachtgever > Gemeente Tilburg Verlichting > Atelier LEK
Yes!Delft Labs door Architectenbureau cepezed
Organisatie:Architectenbureau cepezed Locatie:Molengraaffsingel 12, 2629 JD Delft Beschrijving: Yes!Delft Labs is een aan de Technische Universiteit Delft gelieerd incubatorgebouw met laboratoriumvoorzieningen voor jonge, innovatieve hightech ondernemingen. Met de komst van YES!Delft Labs heeft de TU Delft haar Science Park uitgebreid met maar liefst 2.500m2 kantoorruimte en 900m2 laboratoriumruimte voor innovatieve startups en groeiende bedrijven. Daarmee biedt de TU Delft technologische en industriële biotech bedrijven de kans zich verder te ontwikkelen. Ontwerp: architectenbureau cepezed delft. Advies bouwfysica, duurzaamheid, akoestiek, brandveiligheid: DGMR. Officiele opening: 8 september 2016. Zie ook: yesdelft.nl
Welvreugd door Böhtlingk architectuur
Organisatie: Böhtlingk architectuur Locatie: Burgerweg 2a Maasland Beschrijving: Voor dit bedrijf in gestuurde grondboringen hebben wij een bedrijfshal met een daaraan verbonden kantoor ontworpen. Door middel van zonnepanelen en warmtebronnen voorziet het bedrijf volledig in zijn eigen energie. Het kantoor sluit in zijn verschijningsvorm aan bij de woonbebouwing in het lint. Het is het eerste project in de transformatie van een voormalig kassengebied “de Kralingerhoek”, naar een modern landschappelijk en duurzaam bedrijventerrein. Hiervoor hebben we tevens het beeldkwaliteitsplan ontwikkeld. Daarin wordt de gevarieerde lintbebouwing versterkt door de kantoren van de bedrijven onderdeel uit te laten maken van het woonlint. De grootschalige bebouwing wordt achter het lint geplaatst in de richting van het polderlandschap. Zo kunnen de lokale bedrijven zich uitbreiden met respect voor de landelijke omgeving.
Woning dierenarts door Böhtlingk architectuur
Organisatie: Böhtlingk architectuur Locatie:Foppenpolder 3 Maasland Beschrijving: Een huis als een moderne boerderij passend bij het leven van de opdrachtgever.Het ontwerp bestaat uit een "warm huis, een binnentuin en een schuur onder één dak.Het regenwater van het dak wordt opgevangen in een drinkbak voor de paarden.
Victoria & Albert Museum door Octatube
Organisatie: Octatube Locatie: Cromwell Rd, Knightsbridge, London SW7 2RL, Engeland Beschrijving: Octatube’s 2e project voor het Victoria & Albert museum Het betreft een nieuwe hoofdentree, plein, café, museumwinkel en een grote kolomvrije ondergrondse (15m) tentoonstellingszaal. Octatube was als glasspecialist verantwoordelijk voor zowel ontwerp, engineering, productie als montage van de diverse structurele beglazingen en RVS constructies. In totaal gaat het om zes onderdelen, elk met zijn eigen detaillering en uitdagingen: het spectaculaire Oculusdaklicht op het nieuwe entreeplein, het driehoekige daklicht boven de trappen naar de museumzaal, de volglazen café- en winkelgevels, het daklicht boven de winkel en de glazen ‘link’ tussen het bestaande Western Range en het nieuwe winkelgedeelte. Materialen en afwerkingen zijn van het allerhoogste niveau zijn en hebben een zeer strakke detaillering. Alle onderdelen en aansluitingen zijn uniek; daarom is alles met 3D software uitgewerkt. 29 juni 2017 is het langverwachte Exhibition Road Quarter in hartje Londen geopend. V&A is het grootste ‘Design & Craftmanship’ museum; het ontwerp is van AL_A (Amanda Levete Architects).